Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yayımladığı yılın ikinci enflasyon raporunda, enflasyon beklentilerinin gerilemeye devam ettiği, ancak bir önceki enflasyon raporu öngörülerinin üzerinde olduğu belirtildi.

Finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzman kişilerin katıldığı Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisinin bir önceki enflasyon raporu dönemine kıyasla 3,92 puan düşerek, yüzde 35,17; 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisinin 1,64 puan azalarak yüzde 22,05 olduğu belirtilen raporda diğer yandan 5 yıl sonrasına ilişkin enflasyon beklentisinin 0,31 puan yükselişle yüzde 12,32 olarak gerçekleştiği belirtildi.

Rapora göre, beklentilerdeki olumlu gelişmelere rağmen yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,16 ile bir önceki enflasyon raporunda sunulan tahminin üzerinde kaldı. İktisadi Yönelim Anketi ve Tüketici Eğilim Anketi verileri ise reel sektör ile tüketici kesiminin enflasyon beklentilerinin daha yüksek ve daha katı olduğuna işaret ediyor.

Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yer alan 12 ay sonrası TÜFE enflasyon beklentisi sorusuna verilen yanıtlardan elde edilen dağılım sola kayarken değişim katsayısı gibi beklentilerin yayılımına dair göstergeler sınırlı bir şekilde geriledi.

Asgari ücret ve yönetilen/yönlendirilen fiyat düzenlemeleriyle beraber tüketici fiyatlarına ilişkin yayılım endeksi yeniden yükselmiş, takip eden aylarda ise yataya yakın bir seyir izledi.

Ö nümüzdeki dönemde hizmetler sektörünün şokların etkisini zamana yayma özelliğini korumaya devam edeceği, dolayısıyla sektöre ait yayılım endeksinin yüksek değerler alacağı; diğer taraftan temel mal sektöründe yayılım endeksinin gerilemeye başlayacağı öngörülüyor.

 

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Şanlıurfa’da Tek Ses, Tek Yürek: Filistin İçin Tekbir Sesleri Yükseldi

Filistinli Alimler Birliği’nin çağrısıyla dünyanın dört bir yanında düzenlenen “Tekbir” etkinliği kapsamında, Şanlıurfa’da da anlamlı bir buluşma gerçekleştirildi.

Bozova Belediyespor Başkanı Çeviker’den Maça Davet

Bozova Belediyespor Kulüp Başkanı İmam Çeviker, tüm taraftarları Pazar günü oynanacak Karaziyaret maçına davet etti. Bölgesel Amatör Lig (BAL) 8.Grupta şampiyonluk hedefleyen Bozova Belediyespor, sezonun ilk maçında Karaziyaretspor’u ağırlayacak.

Hilvan’da ilk ortopedi ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

Hilvan Devlet Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlığı alanında ilk ameliyat başarıyla gerçekleştirildi. Geçtiğimiz günlerde hasta kabulüne başlayan branşın yaptığı bu ameliyat, hastane için önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

TÜİK-Sanayi üretimi Şubat’ta aylık yüzde 3,2, yıllık yüzde 11,5 arttı

İstanbul, 8 Nisan (Hibya) – Türkiye genelinde sanayi üretimi Şubat’ta aylık bazda 3,2, yıllık bazda yüzde 11,5 yükseldi.