Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilcisi Fikret Çakır, 17 Ağustos 1999 depreminin 25. yıldönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Çakır, 25 yıl geçmesine rağmen olası depremlere karşı yeterli önlemlerin alınmadığını ve bazı düzenlemelerle yaşanabilecek depremlerin olumsuz sonuçlarını artırabilecek uygulamalara imza atıldığını vurguladı.

Çakır, resmi verilere göre 17 Ağustos depremi sonrası 17 bine yakın kişinin hayatını kaybettiğini, 285 bin ev ile 42 bin iş yerinin kullanılamaz hale geldiğini belirtti. Bu kayıpların yüksek olmasının nedenini, kaçak yapılaşmalara, çarpık kentleşmeye, deprem gerçeğini göz ardı eden yapılaşmalara izin verilmesine ve rant uğruna alınmayan tedbirlere bağladı. Özellikle imar affı gibi uygulamaların, Türkiye’nin deprem gerçeğini göz ardı ettiğini ifade etti.

Çakır, 17 Ağustos sonrası yıkılan ya da zarar gören binaların yapımında ihmali olan kamu görevlileri ve müteahhitler hakkında açılan davaların çoğunun zaman aşımı nedeniyle düşmesi, depreme dayanıklı binaların yapımı için çıkarılan yönetmeliklerin uygulamada yer bulmaması gibi birçok durumun, 17 Ağustos’u ve yaşanma ihtimali olan depremleri unuttuğumuzu gösterdiğini söyledi.

Açıklamasında, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak 17 Ağustos’ta hayatını kaybedenleri saygıyla anarken, olası depremlerdeki can ve mal kayıplarını en aza indirmek için gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini bir kez daha hatırlattıklarını belirtti. Bilimsel ve teknik doğrular ışığında yapılacak her türlü çalışmaya katkı sunmaya hazır olduklarını da yineledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Suruç Belediyesi’nden Kadın Sağlığına Yönelik Önemli Adım

Suruç Belediyesi, kadınların sağlık konusundaki farkındalığını artırmak amacıyla “Kadın Sağlığı Semineri” düzenliyor. Etkinlik, 15 Nisan Salı günü saat 14.00’te Suruç Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Haliliye’de “Üreten Belediye” Modeliyle Parklar Güzelleşiyor

Haliliye Belediyesi, kendi bünyesinde kurduğu üretim atölyeleriyle hem tasarruf sağlıyor hem de vatandaşlara daha modern ve güvenli park alanları sunuyor.

Santa Maria Kilisesindeki saldırıya ilişkin 25 şüpheli tutuklandı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesindeki saldırıya ilişkin yapılan soruştumada 25 şüpheli hakkında tutuklama kararı alındığını açıkladı.

Bakan Yumaklı: İklim Kanununu öne sürüp dolandırıcılık yapanlara dikkat!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kamuoyunda “İklim Kanunu” ile ilgili olarak dolaşıma sokulan asılsız iddialar ve kasıtlı olarak yayılan yanlış bilgilere karşı vatandaşları ve üreticileri uyardı.