Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Akbaş, fıstık fiyatlarında yaşanan sert düşüşün üreticiyi iflas noktasına getirdiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izlediği politikaları ağır sözlerle eleştirdi. Akbaş, ithalat uygulamaları ve piyasa denetimsizliği nedeniyle yerli üreticinin tamamen yalnız bırakıldığını söyledi.

Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Akbaş, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya hitaben yaptığı açıklamada, fıstık fiyatlarında yaşanan düşüşün üretici açısından “yıkım” anlamına geldiğini ifade etti. Akbaş, fiyatların düşürülmesinin enflasyonla mücadele gerekçesiyle savunulmasını eleştirerek, bunun bedelinin doğrudan çiftçiye ödetildiğini vurguladı.

Üreticinin elindeki ürünleri satamaz hâle geldiğini belirten Akbaş, “Fiyatlar düştü ama piyasada bir rahatlama yok. Mallarımız depolarda bekliyor, alıcı yok. Üretici artık dayanacak gücünü kaybetti” dedi.

Bakanlığın yerli üreticiyi korumak yerine ithalat yoluyla yabancı ülkelerin çiftçilerini desteklediğini savunan Akbaş, bu yaklaşımın kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Piyasalarda kalitesiz ve sağlıksız ürünlerin kontrolsüz şekilde dolaştığını ileri süren Akbaş, yıllardır üreticilere “kaliteli üretim” çağrısı yapıldığını hatırlattı.

“Bugün dünyanın en kaliteli fıstığını üretiyoruz ancak emeğimizin karşılığını alamıyoruz” diyen Akbaş, esas müdahalenin üretici ile tüketici arasındaki aracı zincirine yapılması gerektiğini söyledi. Akbaş, “Aracıyı koruyan, üreticiyi ezen bir sistemle karşı karşıyayız. Her zamanki gibi faturayı çiftçiye kestiler” ifadelerini kullandı.

Mevcut politikaların üretimi bitirme noktasına getirdiğini belirten Akbaş, bu anlayışın ülke tarımına zarar verdiğini vurguladı. “Üretimi desteklemeden, çiftçiyi ayakta tutmadan enflasyonla mücadele edemezsiniz. Bu yöntemler ülkeye fayda sağlamaz, aksine üretimi çökertir” diyen Akbaş, yetkilileri acil önlem almaya çağırdı.

Fıstık üreticileri, fiyat istikrarının sağlanması, ithalat politikalarının yeniden gözden geçirilmesi ve yerli üreticiyi koruyacak somut adımların bir an önce atılması çağrısında bulundu.

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye çalıştayı düzenlendi

Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Şam merkezli OMRAN Stratejik Çalışmalar Merkezi iş birliğiyle, Dışişleri Bakanlığı’nda “Suriye: Yeniden İnşa ve İstikrar İçin Yeni Bir Safha” başlıklı ortak bir çalıştay gerçekleştirildi.

TÜİK- İşsizlik ikinci çeyrekte yüzde 8,8 ile ilk çeyreğe göre değişmedi

İstanbul, 19 Ağustos (Hibya) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik yılın ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğe göre değişmeyerek, yüzde 8,8 düzeyinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine sonrası konuşuyor: Asgari ücret ne kadar olacak?

(RHA AJANS/RHA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yılda asgari ücrete yapılacak zama ilişkin olarak konuştu. Erdoğan, “Yılbaşında ekonomik dengeyi sarsmayacak, çalışanlarımızın kayıplarını giderecek bir asgari ücret belirleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Gazzeli 155 kişi Türkiye’ye geliyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 49’u hasta, 106’sı refakatçi olmak üzere Gazzeli 155 kişinin Türkiye’ye geldiğini duyurdu.