Öcalan, önergesinde; kuraklık, yetersiz sulama altyapısı, artan maliyetler ve fıstık ağaçlarında yaygınlaşan hastalıkların üreticileri zor durumda bıraktığını belirtti. Fıstık üretiminin sadece bölgesel kalkınma değil, aynı zamanda ulusal tarım politikaları açısından da stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

Milletvekili Öcalan, “Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri yetersiz kalmakta; üreticiler, altyapı yatırımlarının eksikliği ve kooperatifleşmenin zayıflığı gibi yapısal sorunlarla mücadele etmektedir” diyerek bölgedeki üreticilerin sesine kulak verilmesini istedi.

“Fıstık Kooperatif Sistemi Kurulmalı”

Önerge gerekçesinde, yerel kalkınmayı desteklemek amacıyla kooperatifleşmenin yaygınlaştırılması gerektiği vurgulandı. Fıstık Kooperatif Sistemi’nin kurulmasıyla; üretim maliyetlerinin düşürülmesi, ürünlerin birlikte pazarlanması, teknik desteklerin sağlanması ve doğal afetlere karşı ortak risk yönetiminin mümkün olacağı belirtildi.

Ayrıca sulama sorunlarına yönelik olarak yerel su yönetim modelleri önerildi. Yer altı su kaynaklarının planlı kullanımı, yağmur suyu toplama sistemleri ve kooperatif temelli sulama birliklerinin kurulması da çözüm önerileri arasında yer aldı.

Kadın ve Genç Üreticilere Destek Çağrısı

Milletvekili Öcalan, gençlerin ve kadınların tarımsal üretime katılımını artırmak için özel teşvik ve eğitim programları oluşturulması gerektiğine de değindi. Küçük üreticilerin kooperatif sistemlerine katılımı için “köy bazlı üretici meclisleri” modeli önerildi.

Meclis Araştırması Talebi

Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğü’nün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını talep eden Öcalan, bölge çiftçisinin sesi olmanın ve tarımın geleceğine sahip çıkmanın kamu yöneticilerinin ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Vatandaşımızda iktidarın istediği sabır kalmadı

CHP Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karadağ, ekonomik krizin faturasının yoksulun, çalışanın sırtına yıkıldığına işaret ederek, vatandaşta iktidarın istediği sabrın kalmadığını söyledi.

Karaköprü’de ikram çeşmesinden çorba akıyor

Karaköprü Belediyesi tarafından hizmete sunulan ikram çeşmesinde Cuma sabahları sıcak çorba akmaya başladı

Tarım işçilerinin minibüsü devrildi: 1 işçi yaşamını yitirdi

Hatay’da tarım işçilerini taşıyan minibüsün kontrolden çıkarak devrilmesi sonucu 5 işçi yaralarında 1 işçi yaşamını yitirdi.

Vali Şıldak Özel Gereksinimli Öğrencileri Ziyaret Etti

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Karaköprü İlçesine bağlı Edessa Özel Eğitim Uygulama Okulunu ziyaret etti.