Pazartesi akşamı Sky News Arabia’ya konuşan bilgili bir kaynak, Mısırlı ve Katarlı arabulucuların, Türkiye’nin de katılımıyla, Hamas liderliğine uygulanabilir bir öneri sunmayı amaçlayan yeni bir girişim hazırladığını açıkladı. Girişim, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze’yi işgal etme niyetine bir alternatif sunmayı amaçlıyor.

Kaynağa göre, Hamas’ın Gazze’deki Siyasi Büro Başkanı Halil el-Hayya’nın, soykırımı sona erdirme yolunu yeniden canlandırmak için yoğunlaştırılmış bölgesel çabalar kapsamında Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere pazartesi gecesi Kahire’ye gelmesi bekleniyor.

Hamas öneriyi onaylarsa, İsrail tarafına resmen sunulmadan önce Amerikalı arabulucuya iletilecek.

Girişim, tüm yaşayan İsrailli tutsakların serbest bırakılmasını ve ölen İsrailli askerlerin naaşlarının iadesini, karşılığında ise belirtilmeyen sayıda Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını içeren kapsamlı bir esir takası anlaşmasının ana hatlarını çiziyor.

Ayrıca, Hamas’ın, Arap ve Amerikan taraflarının gözetiminde, Hamas’ın yönetiminin geleceği ve askeri kabiliyetleri konusunda daha kapsamlı bir çözüme ulaşılana kadar, revize edilmiş bir İsrail askeri konuşlanma haritasını koşullu olarak kabul etmesi de yer alıyor.

Önerilen çerçeve kapsamında, Hamas’ın silahlı kanadının faaliyetlerini askıya alacağı ve silah kullanımını yasaklayacağı bir geçiş dönemi başlayacak. Bu aşama, arabulucular ve Türkiye tarafından garanti altına alınacak ve müzakereler kalıcı bir ateşkes anlaşmasına doğru ilerleyecek.

Görüşmeler şu anda tıkanmış durumda ve arabulucular, diyaloğun yeniden başlatılmamasının Gazze’nin zaten kırılgan olan durumunda tehlikeli bir kötüleşmeye yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Geçtiğimiz Cuma gü nü, İsrail’in “güvenlik kabinesi” Gazze üzerinde kontrol sağlamak için büyük ölçekli askeri saldırı planlarını onayladı ve bu hamle, yaygın uluslararası kınamalara yol açtı.

İsrail, onlarca yıldır egemen bir Filistin devletinin kurulmasını ısrarla reddediyor ve Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Filistin toprakları üzerindeki işgalini sona erdirmeyi reddediyor.

Hibya Haber Ajansı

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Otomotiv sektör raporu – Aralık 2023

Otomotiv pazarı aralık ayında yıllık yüzde 38 büyürken, 2023 yılında yüzde 57 büyüdü.

Şanlıurfa STK’ları, Gazze’ye Destek İçin Mezarlık Önünde Basın Açıklaması Yaptı

Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları, Bediüzzaman Mezarlığı önünde bir araya gelerek Gazze’deki zulme dikkat çekmek ve desteklerini göstermek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Haliliye Belediyesi Kurban Bayramı Hazırlıklarını Tamamladı

Haliliye Belediyesi, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla hazırlıklarını tamamladı. Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın talimatları doğrultusunda yürütülen çalışmalar kapsamında, bayram süresince herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için toplam 662 personel ve ilgili ekipmanlarla sahada görev yapılacak.

81 ilde Cumhuriyet Ormanları kurulacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde 81 ilde Cumhuriyet Ormanları kurulacağını duyurdu.