Şanlıurfa Barosu tarafından hazırlanan “Çocuk Hakları İhlalleri İzleme Raporu – Şanlıurfa (2024–2025)” kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, çocukların yaşam hakkı, adalete erişimi ve korunma mekanizmalarında ciddi sorunlar bulunduğu belirtilerek, ilgili kurumlara acil önlem çağrısında bulunuldu.

Avrupa Birliği desteğiyle, Adil Yargılanma Hakkına Erişim Derneği (AYHED) paydaşlığında yürütülen proje kapsamında hazırlanan raporun; Baro CMK birimi, OCAS kayıtları ve medya taramasına dayandığı ifade edildi.
Rapora göre, suça sürüklenen çocuk dosya sayısı 2024 yılında 3 bin 313, 2025 yılında ise 2 bin 672 olarak kayıtlara geçti. Bazı ilçelerde yoğunlaşma ve yılın belirli dönemlerinde artış yaşandığına dikkat çekildi.

Çocukların cinsel istismarı kapsamında toplam bin 8 mağdurun tespit edildiği, zorunlu müdafi atanan dosyaların 553’ünün soruşturma, 220’sinin kovuşturma, 224’ünün ise takipsizlikle sonuçlandığı bildirildi. Mağduriyetlerin ağırlıklı olarak kız çocuklarda görüldüğü vurgulandı.

Reşit olmayanla cinsel ilişki suçuna ilişkin toplam 712 mağdurun kayda geçtiği belirtilirken, çocuk ölümleri başlığında ise 56 ölüm vakasının tespit edildiği, bunların büyük bölümünün önlenebilir kazalar ve boğulma olaylarından kaynaklandığı aktarıldı.

Şanlıurfa Barosu, çocuk dostu adalet yaklaşımının güçlendirilmesi, cinsel suçlarda etkin koruma sağlanması, sulama kanalları ve riskli alanlarda önleyici tedbirlerin artırılması çağrısında bulundu.

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Şanlıurfa’da Artan Boğulmalar Meclis’e Taşındı

Şanlıurfa’da yaz aylarında boğulma vakaları artarken CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, konuyu soru önergesi yoluyla Meclis gündemine taşıdı.

Şanlıurfa ‘da 21 kilo Skunk maddesi ele geçirildi

Şanlıurfa’da polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda 21 kilo 750 gram skunk maddesi ele geçirildi.

TÜİK – Yurt içinde ikamet eden 9 milyon 528 bin kişi seyahate çıktı

Ekim, Kasım ve Aralık aylarından oluşan 4. çeyrekte, yurt içinde ikamet eden 9 milyon 528 bin kişi seyahate çıktı.

Eyyübiye Parklarında Sonbahar Çalışması

Şanlıurfa genelinde etkili olan kavurucu yaz sıcaklarından kaçanların huzurla vakit geçirdiği Eyyübiye’deki parklar, sonbaharın gelmesiyle bakıma alındı.