27 Haziran 2025 tarihinde verilen Cuma hutbesinde, kamu hakkının dokunulmazlığı ve kamu malına zarar vermenin dinimizdeki ağır vebali bir kez daha hatırlatıldı. Hutbede, özellikle kamu malını zimmete geçirme, torpil, rüşvet, vergi kaçırma, kaçak kullanım gibi güncel toplumsal problemler üzerinde duruldu.
“Kamu Hakkı Allah’ın Hakkıdır”
Hutbede, kamu hakkının Allah’ın hakkı olduğu ve bu hakkı ihlal etmenin sadece kul hakkını çiğnemek değil, Allah’ın emanetine de ihanet etmek anlamına geldiği ifade edildi. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in, “Kim kamu malına ihanet ederse, kıyamet günü hainlik ettiği şeyin günahı boynuna asılı olarak gelir.” hadisi hatırlatılarak, kamu hakkını ihlal edenlerin ahirette ağır bir azapla karşılaşacakları vurgulandı.
Güncel Uygulamalar Üzerinden Örnekler Verildi
Hutbede, günümüzde kamu hakkı ihlallerine yol açan bazı yanlış uygulamalara dikkat çekildi. Şu örnekler öne çıktı:
Elektrik ve suyu kaçak kullanmak,
Devlet desteklerini amacı dışında kullanmak,
Tarımsal desteklerde sahte beyan vermek,
Ürün stokçuluğu ve karaborsacılık yapmak,
Haksız yere sosyal yardımlardan faydalanmak,
Naylon fatura kullanarak vergi kaçırmak,
Engelli muafiyeti gibi imtiyazları kötüye kullanmak,
Rüşvet alıp vermek ve torpil yapmak.
“Hediye Kisvesiyle Çıkar Sağlamak Haramdır”
Kamu imkanlarının amacı dışında kullanılması, görev ihmali, adam kayırma ve çıkar sağlamak için hediye adı altında menfaat temin etmenin de haram olduğu hatırlatıldı. Hutbede, kamu kurumlarındaki görevlerde çalışanların adil, hakkaniyetli ve kul hakkına riayet ederek hareket etmesi gerektiği özellikle vurgulandı.
“Kamu Malı Yetimlerin ve Gelecek Nesillerin Emanetidir”
Hutbede, kamu malının sadece bugünkü bireylerin değil, henüz doğmamış çocukların ve yardıma muhtaç olan herkesin hakkı olduğuna dikkat çekildi. Bu yüzden kamu malını israf etmenin, haksız kazanç sağlamanın ve toplumun hakkına el uzatmanın büyük bir zulüm olduğu dile getirildi.
Yeni Hicri Yıl Mesajı: “Hesap Günü Unutulmasın”
Son olarak, hicri 1447. yılın tüm İslam âlemine hayırlar getirmesi temennisinde bulunuldu. Hutbede, Müslümanların kamu hakkına dair hassasiyetlerini gözden geçirmeleri gerektiği hatırlatılarak, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in şu sözüyle hutbe sona erdi:
“Kamu malından haksız kazanç sağlayanlar için kıyamet günü ancak cehennem azabı vardır.”