Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’ de üretim yaparak ekonomiye katkı sağlayan yerli ve milli üretimin, yoğun ithalat baskısına ve haksız rekabete karşı savunulması, cari açığın azaltılması ve nitelikli istihdamın korunması amacıyla çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.

İç ve dış piyasa gelişmeleri, küresel trendler ve özellikle son dönemde dünya ticaretinde hızla artan korumacılık eğilimleri de dikkate alınarak ithalat politikaları sürekli güncelleniyor.

Gelinen aşamada, otomotiv piyasasında yaşanan küresel trendler, tedarik zincirindeki değişim ve dö nüşümler, son dönemde dünya ticaretinde artış gösteren ve Türkiye’de yakından etkileyen ticaret savaşları ve artan korumacılık eğilimleri de dikkate alınarak, otomotiv sektörünün büyük ölçüde artan ithalatın baskısına ve haksız rekabete karşı gerekli tedbirlerle korunması ihtiyacı ortaya çıktı.

Bu çerçevede, artan ithalat baskısı karşısında, yerli üretimin pazardaki payını ve sektörün istihdamını korumak üzere, sektör ve tüketici faydası birlikte dikkate alınmak kaydıyla, binek otomobili ithalatında uygulanan mali yükümlülüklerde, konuyla ilgili tüm kurumlarla istişareler ve koordinasyon yapıldıktan sonra, yeni bir düzenlemeye gidildi.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle, Dünya Ticaret Örgütü kuralları ve uluslararası yükümlülüklere uygun olarak, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşmasının bulunan ülkeler dışındaki ülkelerden yapılacak binek otomobil ithalatında; konvansiyonel ve hibrit (plug-in hariç) otomobiller için yüzde 25 veya minimum 6 bin ABD Doları/adedin yüksek olanının, Plug-in (haricen şarj edilebilir) otomobiller için yüzde 30 veya minimum 7 bin ABD Doları/adedin yüksek olanının, elektrikli otomobiller için yüzde 30 veya minimum 8 bin 500 ABD Doları/adedin yüksek olanının ek mali yükümlülük olarak uygulanması kararlaştırıldı.

Düzenlemeye konu olan araçların ithalatında, başlamış işlemler için bir geçiş süreci de sağlanırken, karar hükümleri, yayımı tarihini takip eden altmışıncı gün yürürlüğe girecek.

Hibya Haber Ajansı

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Dolar endeksi güçlü kalmaya devam ediyor

Fed Başkanları Loretta Mester ve Neel Kashkari’nin enflasyondaki ilerlemeyi memnuniyetle karşılamaları ancak politikanın gevşetilmesinden önce yapılacak daha çok iş olduğunun sinyalini vermelerinin ardından ABD faiz indirimlerinin zamanlaması daha da netleşmesine yardımcı olduğunu görmekteyiz.

ŞANLIURFASPOR’DA YÖNETİM OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Türkiye Futbol Federasyonu’nun bugün açıkladığı kararlarla birlikte 2. Lig’de bahis oynadığı tespit edilen 281 futbolcuya 45 gün ile 1 yıl arasında değişen men cezaları verilmesi spor kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Ceza listesinde Şanlıurfaspor’dan bazı oyuncuların da yer alması üzerine sarı-yeşilli kulüpte hareketli saatler yaşanıyor.

Trendyol’dan, Gazze’ye 10 milyon USD insani yardım

Trendyol, Gazze’de sivil halkın temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 10 milyon dolarlık insani yardım yapma kararı aldığını duyurdu.

Yapay Zeka Uygulamaları Eğitici Eğitimi Kursu başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürlüğü tarafından “Yapay Zeka Uygulamaları Eğitici Eğitimi Kursu”, 16-20 Nisan tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek.